Guvernul va aloca, in 2016, un plafon suplimentar de garantii in cadrul programului Prima Casa de 1,3 miliarde de lei, la care se adauga 200 de milioane de lei din sumele eliberate ca urmare a rambursarilor creditelor in derulare, astfel incat plafonul total ajunge la 1,5 miliarde de lei anul viitor, potrivit proiectului de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Plafonul va fi redus aproape la jumatate fata de anul 2015, cand a ajuns in total la 2,8 miliarde de de lei. In schimb, statul reduce marja de dobanda maxima pe care bancile o pot percepe pentru astfel de credite de la 2,5 puncte peste ROBOR la trei luni, la 2 puncte.
De la lansarea programului, in anul 2009, pana in prezent, au fost acordate peste 166.000 de garantii, pentru finantari in valoare de peste 13,9 milioane de lei (dupa preluarea a 50% din risc de catre banci). In anul 2015, pana in prezent, au fost emise 30.070 de garantii in valoare de 2,52 miliarde de lei. Insa in 2016 vor fi probabil in jur de 10-15.000, daca luam in considerare o valoare medie de 60.000 de euro a imobilelor achizitionate prin acest program.
De altfel, ministrul Finantelor a explicat tot in emisiunea „Dupa 20 de ani”, ca Prima Casa nu va dura la nesfarsit. „Programul fost gandit in 2010, cand economia romaneasca arata altfel: era in recesiune. El a fost gandit pentru a ajuta economia. In acest moment, atat veniturile disponibile ale populatiei au crescut, dar si activitatea economica s-a reluat. vedem cresteri pe zona de constructii, cresteri de peste 10% in sectorul bancar, chiar si creditele ipotecare si imobiliare au cresteri. In acest moment, cand economia si-a revenit, piata si-a revenit, statul trebuie sa se retraga pentru a preveni distorsiuni in piata. In conditiile in care situatia economica va continua sa fie buna, este normal ca acest program sa continuie sa scada pana la epuizare”, a spus Anca Dragu.
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Inchide